Wednesday, December 10, 2008

SEKOLAH MENENGAH AGAMA MAAHAD ALMIZAN

SEKOLAH MENENGAH AGAMA MAAHAD AL-MIZAN
JALAN BADAK, JELIANG, MANONG,
KUALA KANGSAR, 33800, PERAK DARUL RIDZUAN

SEKOLAH INI DITUBUHKAN PADA TAHUN 1994 DAN DIRASMIKAN PADA TAHUN 1995. PADA AWALNYA IA DITUBUHKAN OLEH SESORANG GURU YANG BERSUSAH PAYAH DAN HASIL PELUHNYA SENDIRI IAITU TUAN HAJI ZAKARIA BIN HAJI SULAIMAN. SEKOLAH TERSEBUT PADA WALNYA DIBERI NAMA SEKOLAH AGAMA RAKYAT SAHAJA. TETAPI SELEPAS BEBERAPA TAHUN IA DIBERI NAMA MAAHAD AL-MIZAN. DIMANA SEKOLAH INI TELAH DIPIMPIN OLEH BEBERAPA ORANG GURU ATAU USTAZ YANG BERKEMAMPUAN MENTADBIR SESEBUAH SEKOLAH SEPERTI US.ZAHAWIR,US.HAJI ZAKARIA DAN US. MEGAT RIDZUAN (SEKARANG).

SEKOLAH INI PADA AWALNYA SWASTA SAHAJA. TETAPI SELEPAS BEBRAPA TAHUN IA DIAMBIL SEPARUH ANTARA SWASTA DAN KERAJAAN. DAN YANG TERBARU IA DIAMBIL DAN DITANGGUH SEPENUHNYA OLEH KERAJAAN (KPM)DAN DIBERIKAN GELARAN SABK.

PADA DAHULUNYA SEKOLAH INI HANYA BIASA SAHAJA. IA DITANGGUNG SENDIRI OLEH SEKOLAH SEPENUHNYA. GAJI GURU PUN DIBAYAR OLEH SEKOLA MELALUI PEMBAYARAN YURAN PELAJAR KEPADA SEKOLAH. DIMANA PADA MASA TERDAPAT BEBERAPA BUAH BANGUNAN SAHAJA ANTARA BANGUNAN YANG PALING LAMA IALAH BLOK A,B,C PEJABAT, DEWAN MAKAN,KANTIN. DAN YANG MENJADI KENANGAN BAGI PELAJAR LAMA IALAI SURAU LUAR. DIMANA SURAU ITULAH MENJADI SURAU UTAMA BAGI PELAJAR MUSLIMIN.

DAN SEKARANG SEKOLAH ITU TELHA BERDIRI DENGAN MEGAHNYA DENGAN BEBERAPA BANGUNAN YANG TERSERGAP INDAH. GURU-GURU DIBERIKAN GAJI YANG LUMAYAN OLEH KEMNETERIAN SETIMPAL DENGAN STATUS MEREKA. SEKOLAH ITU KINI MENJADI SEKOLAH SABK YANG PERTAMA DI DALAM NEGERI PERAK. YANG TERDAHULUNYA TIDAK DIKENALI OLEH MANA-MANA MASYARAKAT TETAPI SEKARANG TELAH MENJADI BURUAN OLEH SEMUA IBU BAPA YANG MENGHANTAR ANAK MEREKA KESEKOLAH ITU.

SEKOLAH ITU SEKARANG TELAH PUN BERUMUR 14 TAHUN. DENGAN INI KAMI MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA GURU-GURU KAMI YANG TIDAK PERNAH JEMU DAN MENGELUH MENGAJAR KAMI, SEGALA PERGORBANANMU AKAN KAMI KENANGKAN.

TERIMA KASIH GURUKU.

3 comments:

 1. the place where i learn ol bout ISLAM...]

  ReplyDelete
 2. salam tumpang tanya tahu tak nama penuh penolong kanan hal ehwal murid di sek ni???

  ReplyDelete
 3. saya ingin bertanya:
  apakah terma dan syarat untuk anak saya bersekolah di sini pada tahun 2013.
  tq

  ReplyDelete